Hoe kun je anoniem internetten?

Hoe kun je anoniem internetten?

We hebben steeds meer de behoefte om anoniem op het internet te kunnen zitten. Ons surfgedrag wordt tegenwoordig tot in de detail doorgestuurd. Als jij wilt voorkomen dat men kan meekijken met wat jij allemaal aan het doen ben op het internet, kun je gebruik maken van een aantal tools.

Een VPN server is de beste optie, maar hier moet je vaak wel voor betalen. Andere mogelijkheden zijn, het gebruik maken van een internet browser dat privacy vriendelijk is of een proxy server.

Een internet browser gebruiken dat zich focust op privacy

Als je tijdens het internetten zoveel mogelijk privacy wenst is het van groot belangrijk om de juiste internet browser te gebruiken. Eén van de beste opties is de Tor browser. Alle gebruikte gegevens worden versleuteld waardoor het bijna onmogelijk wordt om te achterhalen waar jij je bevindt.

Een klein minpunt is dat de browser daardoor wel wat langzamer werkt. Browsers als Mozilla Firefox en Safari van Apple zijn ook relatief privacy vriendelijk. Zowel Google Chrome als Microsoft Edge kun je beter niet gebruiken.

Maak gebruik van een VPN

Als je volledig anoniem wilt zijn kun je gebruik maken van een VPN. VPN staat voor virtual private network. Het houdt in dat jouw verbinding loopt op een server die beveiligd is door versleuteling met encryptie protocollen.

Alles wat je doet, kan niet meer worden teruggehaald of worden afgelezen. Ongeacht wat je locatie is. Ook je IP-adres zal niet zichtbaar zijn, waardoor men nooit kan achterhalen waar jouw apparaat zich bevindt waarmee je een internetverbinding hebt.

Proxyserver gebruiken

Een alternatief voor een VPN is de proxyserver. Waar een VPN vaak geld kost, zijn proxy servers in de meeste gevallen gratis te gebruiken. Met behulp van de proxyserver worden gegevens doorgestuurd van de server die je gebruikt en niet die van jou.

Zo kun je zorgeloos internetten terwijl je privacy wordt gewaarborgd. Het kent echter wel twee nadelen. Een proxy kan traag werken en daarnaast beschik je niet over een beveiligde verbinding. Met een omweg kun je dus nog altijd achterhaald worden.